Gotowanie makaronu ryżowego
Makaron ryżowy w coraz to szybszym tempie zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Dlaczego tak się dzieje? Co sprawia, że tak chętnie po niego sięgamy i coraz częściej zamieniamy na niego zwykły makaron.
Otóż makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej oraz wody. Jest bardzo cennym źródłem białka i błonnika, dlatego ma korzystny wpływ na układ trawienny. To bogate źródło witamin z grupy B, witaminy E , a także potasu, cynku, żelaza i magnezu. Posiada też niższą kaloryczność niż inne makarony. 100 g makaronu ryżowego to 100 kcal, czyli około 50 kcal mniej od innych makaronów. Z tego te powodu bardzo często gości on w menu osób dbających o linię oraz preferujących zdrowy styl odżywiania się. Kolejną bardzo istotna cechą tego makaronu jest brak konserwantów oraz glutenu. Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Przez co nie mogą spożywać większości zwykłych makaronów. Makaron ryżowy nie posiada glutenu, dlatego spokojnie może się znaleźć w jadłospisie z daniami bezglutenowymi.
Gotowanie makaronu ryżowego, a raczej ściśle mówiąc jego przyrządzanie jest banalnie proste i niezmiernie szybkie. Jak przyrządzić taki makaron, aby nadawał się do spożycia? Oto cała filozofia. Należy makaron umieścić w szczelnym wysokim naczyniu. Kolejnym krokiem jaki musimy zrobić to zalać go wrzącą wodą, a następnie przykryć. Pozostawiamy go około 5-6 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy, ostudzamy i gotowe. Całkowity czas przygotowania takiego makaronu to jedyne 6 minut, czyli o wiele szybciej niż ugotowanie innego makaronu. Nie potrzebujemy także do tego kuchenki. Dużo osób, które nie mają za dużo wolnego czasu właśnie z racji szybkiego i prostego przygotowania po niego sięgają. Ma on neutralny smak, dlatego bardzo dobrze komponuje się z różnymi innymi produktami spożywczymi. Możemy wyczarować z nim najrozmaitsze dania. To produkt kojarzony z kuchnią azjatycką , gdyż wywodzi się z Chin , ale obecnie serwowany jest w różnych kuchniach z całego świata.