Szybkie danie z ryżem, kurczakiem i pieczarkami.
Żyjemy w ciągłym biegu, zapracowani, zabiegani i zestresowani. Praca, opieka nad dziećmi i domem bywa naprawdę wykańczająca. Sprawowanie obowiązków domowych i pochłania wiele czasu, często powodując rozdrażnienie. W takich chwilach warto pomyśleć o posiłku, który nie zajmie Ci dużo czasu, a nawet, w którego trakcie będziesz w stanie chwilę odpocząć. Sycące danie w formie zapiekanki z soczystym kurczakiem, pysznym sypkim ryżem i aromatycznymi pieczarkami jest idealnym sposobem na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni.
Składniki na szybkie danie z ryżem, kurczakiem i pieczarkami
- szklanka białego ryżu
- duża pierś z kurczaka, lub indyka
- 200 g świeżych pieczarek
- średnia cebula
- 150 g żółtego sera
- pół szklanki mleka
- dwie szklanki wody
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka i gałka muszkatołowa
Przygotowanie dania
Przygotuj mały rondelek, do którego wlej dwie niepełne szklanki wody i po zagotowaniu wsyp szklankę ryżu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Gotuj na średnim ogniu do momentu wygotowania całej wody, wówczas wlej pół szklanki mleka i gotuj dalej, mieszając od czasu do czasu. Nie dopuść do przypalenia się ryżu, zdejmij go z palnika kiedy będzie kleisty i wciąż lekko wilgotny. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wrzuć do niego ugotowany ryż i pokryj warstwą żółtego sera, a następnie posyp ostrą papryką.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w średnią kostkę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć kurczaka. Na średnim ogniu usmaż kurczaka do miękkości i przełóż go do naoliwionego naczynia żaroodpornego, a następnie ułóż równomierną warstwę mięsa na ryżu z serem.
Ponownie wlej łyżkę stołową oliwy i rozgrzej patelnię. Pieczarki dokładnie umyj i w razie potrzeby oczyść, a następnie pokrój w dość grube plastry. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż, aż cebula się lekko zeszkli, następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do zmniejszenia objętości i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj następną warstwę żółtego sera i dopraw ostrą papryką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu. Wstaw naczynie żaroodporne i piecz przez około pół godziny, aż ser się roztopi i lekko przypiecze na złocisty kolor.
Gotową zapiekankę wyłóż na talerze. Udekoruj danie świeżymi listkami pietruszki, lub podaj w towarzystwie lekkiej sałatki na bazie świeżych warzyw.